Изложба 2. Међународне дечје изложбе малог формата Мини рестАРТ

mini restart | pozivnica | invitation

Драги Сви,
Са великим задовољством позивамо вас на отварање 2. Међународне дечје изложбе малог формата „Скривени свет буба и инсеката“. Изложба обухвата преко 1200 радова домаћих и иностраних аутора из 30 држава.

Отварање је предвиђено 14. новембра од 12.00 до 16.00 сати. Домаћим награђеним, похваљеним ауторима и менторима биће додељене медаље.
Изложба је отворена до 25. децембра 2020. године.

Градска кућа
Милоша Великог 95, Велика Плана
Радно време: понедељак-петак 09.00-15.00.
Суботом заказивање посете позивом на број 0641169361.

Награђене и похваљене радове можете видети на нашој Фејсбук страници кликом ОВДЕ.

Уколико због епидемије корона вируса и увођења потпуних забрана окупљања и/или кретања није могуће отворити изложбу у предвиђеном термину, поставку можете посетити индивидуално у наведеном радном времену.

Препоручујемо вам да поред изложбе посетите и манастире Покајница и Копорин, који се налазе у непосредној близини града.

Манастир Покајница

Цркву је подигао 1818. године кнез Смедеревске нахије, војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. О томе сведочи запис на икони Светог Ђорђа, као и година урезана у талпу, лево од улаза у цркву. Њен настанак у близини места на којем је Вујица Вулићевић учествовао у убиству свог кума Карађорђа тумачен је као чин покајања, по чему је храм и добио име. Као мирска црква служила је до 1954. када је претворена у манастир.
Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир Копорин

Манастирска црква подигнута је за време владавине деспота Стефана (1389–1427) уз чији портрет је сачуван натпис са титулом деспота коју је Стефан Лазаревић стекао после битке код Ангоре 1402. године, на основу чега се датује сликарство. О ктитору као и о времену подизања храма нема података. Била је у рушевном стању до 1880. године када је почела прва обнова и дозидана јој је припрата.
Живопис је делимично сачуван и не прати савремене токове моравског сликарства, већ је помало архаичан и налик живопису друге половине 14. века. Међутим, овде ипак налазимо зону стојећих фигура светих ратника, карактеристичну за монументално моравско сликарство.
Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја

Градска кућа (Вила Клефиш)
Галерија на спрату

Вила Клефиш, односно данашња Градска кућа у Великој Плани, подигнута је 1922. године. Због изразитих инжењерско-архитектонских вредности, историјског значаја и посебног места у урбаној генези Велике Плане, зграда представља непокретно културно добро као споменик културе.

Зграда је подигнута као породична вила Тонија Клефиша, италијанског индустријалца немачког порекла и једног од оснивача кланичне и меснопрерађивачке индустрије у Великој Плани.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s